28 вересня відзначається Всесвітній день боротьби зі сказом
опубліковано 30 вересня 2020 року о 12:01

Щорічно 28 вересня відзначається Всесвітній день боротьби зі сказом (World Rabies Day). В Україні дане захворювання реєструється в усіх областях і майже щороку від нього помирають від 1 до 7 осіб.

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання, при якому відбувається ураження центральної нервової системи та за відсутності вчасного лікування людина помирає.

Основними джерелами збудника сказу для людей є коти, собаки, лисиці. Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус, подряпину, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки. Розпізнати хвору тварину можна за такими ознаками як слинотеча, агресивність, перезбудження, яке змінюється згодом на пасивність, відмова від прийому їжі та води, вихід диких тварин у денний час до населених пунктів.

Інкубаційний період сказу зазвичай триває 1-3 місяці, але може варіюватися від 1 тижня до 1 року в залежності від різних факторів. Це означає, що симптоми хвороби можуть виникати протягом цього періоду з моменту укусу.Сказ завжди смертельний. Проте правильна та своєчасна допомога до розвитку захворювання дає 100% шанс врятуватися.

Початкові симптоми сказу: підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження.Після укусу не треба чекати симптомів!Якщо вас укусила чи лизнула безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя!

Аби попередити захворювання на сказ, слід дотримуватись деяких рекомендацій:

‒       Необхідно щорічно щеплювати проти сказу домашніх собак і кішок.

‒       Не слід провокувати тварин на укуси: не намагатися годувати, надавати допомогу невідомим бездомним тваринам, дражнити їх.

‒       Необхідно уникати скупчень бездомних собак і контактів з дикими тваринами.

‒       При укусі тваринами слід негайно промити рану водою з милом, обробити краї антисептичним засобом на основі спирту чи йоду і негайно звернутися до найближчого медзакладу.

Сучасні методи імунізації не складають 40 уколів у живіт, як раніше, а всього лише 5-6 протягом місяця в дельтовидний м’яз або в передню поверхню стегна дітям до 18 місяців.

Якщо тварина, яка зчинила укус, жива, бажано щоб працівники ветеринарної служби встановили спостереження за нею протягом 10 днів. Якщо вона здорова, профілактичні щеплення постраждалій людині не призначаються.

Бережіть себе та будьте здорові!

З повагою,
Обласний центр громадського здоров'я  ДОР

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux