Делегація Лихівської ОТГ взяла участь у форумі "Жіноче обличчя децентралізації"
опубліковано 02 березня 2019 року о 13:35

Реформа децентралізації покликана збалансувати секторальні реформи, в яких питання гендеру не оминути. Тому на початку весни та напередодні жіночого свята за ініціативи Дніпропетровського ЦРМС, що створений за сприяння Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe та Мінрегіон в Марганецькій громаді був проведений  форум «Жіноче обличчя децентралізації» з метою зміцнення співробітництва, розвитку партнерства та комунікацій для пошуку нових рішень в розширенні можливостей жінок і посилення їх ролі в досягненні цілей сталого децентралізаційного розвитку громад Дніпропетровщини, в якому взяла участь і делегація Лихівської селищної об'єднаної територіальної громади у складі селищного голови Любові Горбенко, секретаря селищної радиТетяни Сельніцької, в.о. старости  Лариси Савченко та начальника відділу з питань освіти, культури, туризму, молоді, спорту та соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Олени Горнової.

Захід було організовано у формі трьох панельних дискусій, під час яких учасники обговорювали роль жінки в політиці, сучасному суспільстві та професійній сфері. Учасники форуму познайомилися із жінками-творцями змін. Їх досвід вражає, а бачення надихає й дає зрозуміти, що жінка – рівноправний партнер, двигун децентралізації.

Перша панельна дискусія розкривала образ «Жінка – лідер децентралізації»

Яку роль відіграє жінка в процесах найголовнішої реформи нашої країни? Жінки складають сьогодні більшу кількість населення країни, отже, їх участь в громадських обговореннях щодо створення громад, теж є беззаперечно більшою, як і вплив на процеси децентралізації.
Завдяки відповідальному та свідомому відношенню мешканців Дніпропетровської області до процесів децентралізації сьогодні 90% населення Дніпропетровщини проживають в селах, селищах, містах, які відчули на собі позитивний вплив децентралізації. І це - більше 60-ти % території області! 
Декілька прикладів впливу жіночого лідерства на процеси децентралізації в громадах: опорні школи , освіта громад – 90% працюючих у цій сфері жінки, ЦНАПи – 90% жінки, медицина – 80% жінки. Навіть такі процеси, як створення Центрів безпеки в громадах, не обійшлися без жіночого лідерства, бо рішення про створення нових функціональних об’єктів в ОТГ приймають депутатські корпуси громад, в яких понад 50% відсотків голосів – це рішення жінки-депутата громади.

Відповідальність, рішучість та експертний менеджмент: героїні-децентралізаторки ділилися успіхом та досвідом. Жадько Олена – Марганецький міський голова, Меріло Яніка – заступник Дніпровського міського голови, Холоденко Любов – голова Вербківської ОТГ, Васильковська Тетяна – голова Вишнівської ОТГ, Усик Галина – голова Гречаноподівської ОТГ, Горбенко Любов – голова Лихівської ОТГ, Омелян Юлія – голова Ляшківської ОТГ, Литовченко Тамара – голова Першотравневської ОТГ, Гавриленко Ольга – голова Петриківської ОТГ, Спажева Світлана – голова Покровської ОТГ

Друга панельна дискусія була присвячена образу «Жінка-лідер суспільних змін».

Сьогодні вільна, незалежна і цілеспрямована жінка — це далеко не рідкість. Нині представниці прекрасної статі з задоволенням перейняли багато чого з чоловічого світу: від одягу до ділової хватки. Так хто ж така жінка-лідер суспільних змін? Що їй притаманне і чим її стиль лідерства цікавий?

Героїнями дискусії стали Лавренко Валерія, заступник директора Дніпропетровського історичного музею, яка розповість власну історію. Акушерка Смолянінова Гульнара, з акушерсько-гінекологічного відділення КЗ «Марганецька ЦМЛ ДОР», яка працює з таким чудом – народженням нового життя. Сімейний лікар – «універсальний лікар» став справжньою знахідкою медичної реформи сьогодення, тому головний лікар КНП «Марганецький центр первинно медико-санітарної допомоги» Чичика Ірина має чим поділитися з аудиторією.
Одним з важливих пріоритетів розвитку соціальної сфери області - допомога та підтримка малозахищених верств населення, надання якісних соціальних послуг. З даним завданням чудово справляється Блажієвська Світлана, директор центру соціально-психологічної реабілітації дитини «Теплий дім». Дошкільні заклади для малечі - ніби друга домівка, завдяки плідній, багаторічній роботі жінок, які вкладають в свою роботу часточку душі. Це Бородкіна Єлизавета - директор дитячого дошкільного об’єднання, Кострикіна Валентина - начальник міського відділом освіти, Матвєєва Яна - директор Марганецького професійного ліцею, Іванова Валентина - директор Марганецького коледжу Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», Беркут Ірина - директор Марганецького територіального центру.

Третя панельна дискусія була присвячена ролі «Жінка – лідер модернізації України».

Сучасна жінка - незвичайна і надзвичайна. Адже вона поєднує в собі такі риси характеру, яким заздрять чоловіки. Особливо це стосується жінок у професійній сфері. Героїні третьої панельної дискусії вкотре переконають в тому, що українські жінки у горнилі модернізації виглядають чудово: успішні, жіночні, затребувані, привабливі, з активним розумом і діями.

Понаднормова робота, чергові виклики, розслідування кримінальних проваджень, - такою є професійна діяльність слідчого слідчого відділення, майора поліції Марганецького відділення поліції Нікопольського відділу поліції – Катерини Боровик. Коли, боронь Боже, приходить біда і доводиться набирати номер «101», саме ця молода жінка, прийме виклик. Скоординує подальші дії, диспетчер з державної пожежно-рятувальної частини Людмила Сокол. Успіх прийде, якщо приділяти багато сил тому, чим займаєшся», - впевнена депутат обласної ради, бізнесвумен власниця Апостолівської торгової мережі Людмила Доценко. Майстер спорту з пауерліфтингу, неодноразова переможниця чемпіонатів України абсолютна Чемпіонка України - Анна Четвєрікова – поєднує в собі перукарську майстерність і фізичну красу. 
Керівник - це той, хто зрозуміє - підкреслює начальник автоцеху Марганецького гірничо-збагачувального комбінату Алевтина Шаповалова. Будівельник - мирна професія, адже там, де відбувається будівництво, завжди є рух вперед, творення щасливого життя. Маємо згоду познайомитися з начальницею будівельно-монтажного управління РБЦ АТ «МГЗК» - Людмилою Євтєєвою. «Моя професія навчила мене любити залізницю» - попередньо розповіла оператор при ДСП Придніпровської залізниці, станція Марганець - Ольга Зімненко. А про те, щоб своєчасно і якісно гірники шахти мали змогу прийняти душ та погрітися в теплому приміщенні, піклується слюсар-сантехнік шахти 9/10 АТ «МГЗК» - Світлана Боровська.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux