Рекомендації по проведенню заходів з дезінфекції для запобігання захворювання на COVID-19
опубліковано 27 березня 2020 року о 13:15

  

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

суб’єктам господарювання та громадянам по проведенню заходів з дезінфекції для запобігання захворювання на COVID-19  

1. Основні терміни

Дезінфектанти - хімічні засоби різноманітного походження, складу та призначення,що викликають загибель або припинення життєдіяльності мікроорганізмів і вірусів.

Дезінфекція - процес знищення більшості патогенних мікроорганізмів

Деконтамінація (знезараження) - процес обробки, при якому відбуваєтьсявидалення збудників інфекційних захворювань, в результаті чого використання обробленогопредмету стає безпечним (очищення, дезінфекція, стерилізація).

Детергенти - хімічні засоби, що мають високу поверхневу активність та, в зв'язку зцим, миючі, дезінфікуючі, а також розчинні властивості.

Інфекція (інфекційний процес) - складний процес взаємодії збудника тамакроорганізму в певних умовах навколишнього та внутрішнього середовища, якомупритаманний розвиток патологічних захисних та компенсаторних реакцій.

Очищення - процес видалення видимого пилу, бруду, органічних матеріалів та іншихсторонніх матеріалів. Звичайно проводиться водою з милом, детергентами або ферментнимипродуктами. Очищення передує дезінфекції та стерилізації.

                                                          ВСТУП

Коронавіруси (сімейство Coronaviridae) - РНК-віруси розміром 80-160 нм, що мають зовнішню ліпідну оболонку. За стійкістю до дезінфікуючих засобіввідносяться до вірусів з низькою стійкістю.

        Механізми передачі інфекції - повітряно-крапельний, контактний, фекально-оральний. З метою профілактики та боротьби з інфекціями, викликаними коронавірусами, проводять профілактичну та осередкову (поточну і заключну) дезінфекцію. Для проведення дезінфекції застосовують дезінфікуючі засоби, зареєстровані в установленому порядку. В інструкціях по застосуванню цих засобів вказані режими для знезараження об'єктів при ентеровірусних інфекціях.

        Для дезінфекції можуть бути використані засоби з різних хімічних груп:
0,2%-0,5% галоїдовмісни препарати (в концентрації активного хлору в робочому розчині не менше 0,06% - «ДезТаб», «Дезанол Хлор», «Хлорантін Актів», «Дезактін», «Соліклор», «Брілліантовий міг», «Вернедор-Плюс»), киснеактивні (перекис водню озон - в концентрації не менше 3,0%), катіонні поверхнево-активні речовини (КПАВ) - ( Біодез-екстра, Велтолен, Вапусан, в концентрації в робочому розчині не менше 0,5%), третинні аміни («Бланідас 300», Бланідас Актив», «Споросепт» в концентрації в робочому розчині не менше 0,05%), полімерні похідні гуанідину (Полісепт, Демос, Біор, в концентрації в робочому розчині не менше 0,2%), спирти (як шкірних антисептиків і дезінфікуючих засобів для обробки невеликих за площею поверхонь - ізопропіловий спирт в концентрації не менше 70% за масою, етиловий спирт в концентрації не менше 75% по масі, а також Дезофаст, Септональ, Септофан, АХД-2000, Стерилліум, Кутасепт та інші). Склад діючих речовин зазначено в Інструкціях по застосуванню.

     Профілактична дезінфекція            

          Профілактична дезінфекція починається негайно при виникненні загрози захворювання з метою попередження проникнення і розповсюдження збудника COVID-19.Цей захід проводиться в місцях масового перебування людей (агроринках, вокзалах, транспортних засобах, супермаркетах), на підприємствах, в установах, на територіях і т.д., де це захворювання відсутнє, але є реальна загроза його занесення ззовні. Включає заходи особистої гігієни, часте миття рук з милом або протирання їх шкірними антисептиками, регулярне провітрювання приміщень, проведення вологого прибирання та дезінфекції. Для дезінфекції хімічними речовинами застосовують найменш токсичні засоби. Заходи припиняються через 5 днів після ліквідації загрози занесення збудника.

СПОСОБИ ДЕЗІНФЕКЦІЇ

1. МЕХАНІЧНИЙ - застосування механічних прийомів видалення збудників інфекційнихзахворювань (провітрювання, миття).

2. ФІЗИЧНИЙ - застосування високої температури. Низькі температури на патогеннумікрофлору не діють, тільки затримують ріст і являються консервантом.

3. ХІМІЧНИЙ - хімічна реакція між вірусом і дезінфектантом, що використовується длядезінфекції. Всі хімічні речовини, які згубно діють на мікробну клітину називаютьсяДЕЗІНФЕКТАНТАМИ. Хімічний спосіб дезінфекції заснований на забезпеченні контакту міжмікробною клітиною й хімічною речовиною.

Для проведення вказаних заходів керівникам органів місцевого самоврядування рекомендовано створити добровільні дезінфекційні загони.

Дезінфекція поверхонь і території у громадських та житлових спорудах

Дезінфекція поверхонь у громадських місцях є надзвичайно важливою ланкою впрофілактиці зараження коронавірусом, тому що при акті кашлю, чханні відбувається утворення аерозолів, щоскладаються із дрібних крапель слини, мікроорганізмів і вірусів. Аерозолізатримуються у приміщенні до 30 хвилин і поширюються на відстань до двохметрів.

Прибирання необхідно проводити не менше двох разів надень з використанням дезінфекційних, або миюче-дезінфекційних засобів. Під час прибираннязнезаражують меблі, обладнання, крани і раковини, дверні ручки, підлогу.Знезараження проводять дворазовим протиранням або зрошенням з наступнимпротиранням ганчір’ям, зволоженим дезінфікуючим розчином. Знезараженню підлягають також подвір'я, сміттєзбірники, дворові туалети.

Засоби індивідуального захисту працюючих

Для проведення дезінфекції  необхідно мати респіратори класу FFP2,FFP3 або медичну маску N 95, захисні герметичні окуляри, одноразовий водостійкий халат з довгими рукавами або комбінезон з прорезиновимфартуком, шапочку,2 пари одноразових рукавиць.


Порядок  надягання засобів індивідуального захисту: резинові рукавиці, халат, респіратор, захисні окуляри, резинові рукавиці.

          Порядок зняття засобів індивідуального захисту: резинові рукавиці, халат, захисні окуляри, респіратор, резинові рукавиці. Після кожного етапу зняття засобів захисту проводиться миття і дезінфекція рук.


Використані засоби індивідуального захисту необхідно знезаражувати та утилізовувати. У тих випадках, коли знезараження проводиться автоклавуванням, кип'ятінням, або в дезкамері, знятий одяг поміщають відповідно в баки, бікси або мішки, попередньо змочені в дезрозчині.

Після зняття захисного костюму руки оброблюють 70% спиртом та ретельно миють у теплій воді з милом. Рекомендується прийняти душ.

Захисний одяг після кожного застосування знезаражують автоклавуванням (1 атм., 30 хв.) або замочують у 3% розчині хлораміну протягом 2-х годин або кип'ятять у 2% розчині соди (30 хв.).

Засоби для проведення дезінфекції

Для дезінфекції необхідно використовувати дезінфекційні установки,мото- та ранцеві оприскувачі, відра, ганчір’я, швабри, тощо.Після використання прибиральний інвентар знезаражують в розчині дезінфектантів,після чого ганчір’я прополіскують і сушать.Європейський центр профілактики та контролю захворювань рекомендує для дезінфекції поверхонь у немедичних установах, де можливе інфікування COVID-19, після попереднього їх очищення нейтральним мийним засобом, використовувати розчин з 0,2% гіпохлориту натрію. Розведіть його у пропорції 1:25 із використанням гіпохлориту натрію з початковою концентрацією 5% (0,4 л гіпохлориту натрію на 10 літрів води).Для поверхонь, які можуть бути пошкоджені гіпохлоритом натрію, необхідно застосовувати етанол із концентрацією 70%, після їх очищення нейтральним мийним засобом.Дезінфекцію приміщень (підлога, стіни) з простими дерев’яними меблями проводять зрошуванням розчином гіпохлориту натрію в концентрации 0,2% по активному хлору із розрахунку 300—500 мл/м2 при експозиції 1 год. По закінчення дезінфекціїприміщенняобов’язково провітрюють.

Розрахунок приготування інших розчинів гіпохлориту натрію        

Вміст активного хлору в розчинінатріюгіпохлориту, %

Кількість в мл розчинугіпохлориту, необхідного для приготування 10 л робочогорозчину

0,25% по активному хлору

1% по активному хлору

17

150

600

12

210

840

10

250

1000

9

280

1110

8

315

1250

5

500

2000


                               Дії дезінфекційної бригади

Дезінфекційні бригади формуються із добровольців, волонтерів, місцевих медичних працівників, тощо. До їх складу входить 3-4 особи (склад може змінюватись залежно від ситуації). Дезінфекційна бригада повинна бути оснащена усім необхідним для проведення заключної дезінфекції у місцях перебування великого скупчення людей або хворого з підозрою на COVID-19(після його госпіталізації з місця проживання та імовірного перебування: магазин, клуб, сільська рада, автостанція, школа,тощо) у максимально короткий термін(спеціальним захисним одягом, дезінфекційною апаратурою, дезінфекційними засобами, ємностями для їх приготування, цератовими або пластиковими мішками та інше).

Передбачається такий порядок проведення заключної дезінфекції:

- одягнення захисного одягу необхідно проводити перед приміщенням, де буде проводитись заключна дезінфекція;

- апаратуру та необхідні дезінфекційні розчини готують також за межами приміщення, де буде проводитись заключна дезінфекція. У приміщеннях, де буде проводитись дезінфекція, необхідно закрити вікна та двері;

- щедро зрошуючи дезінфекційним розчином шлях поперед себе (починаючи з вхідних дверей), до приміщення входять дезінфектори. Один дезінфектор залишається зовні для приготування додаткової кількості дезінфекційних розчинів;

- знезараження стін, меблів, побутових предметів, посуду, білизни, санітарно-побутових установок та інше, проводять з використанням дезінфекційних засобів, передбачених діючими інструкціями методом протирання;

- знезараженню підлягають також подвір'я, сміттєзбірники, дворові туалети, для чого використовують сухе вапно з розрахунку 1 кг на кв.м., 1% хлорновапняне молоко;

- по закінченню роботи, захисний одяг замочується у дезінфекційному розчині та у прогумованих мішках направляється на дезінфекцію.

Керівникам підприємств необхідно:

Проводити роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних засобів профілактики та реагування на виявлення симптомів захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції серед працівників.

Не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування населення.

Роздрукувати або оновити інформаційні постери з профілактики інфікування і поширення коронавірусу із заходами зниження ризику інфікування (техніка миття рук, обробка рук спиртовмісними антисептиками).

Забезпечити наявність рідких миючих засобів, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів в місцях відпочинку персоналу, сфер обслуговування, закладах освіти та культури.

Забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (медична маска) для кожного працівника, який виходить на маршрут або працює в зонах контакту з розрахунку 1 маска на 3 години роботи. Для утилізації одноразових масок повинні бути передбачені спеціальні урни.

Заклади торгівлі, культури, освіти та підприємства всіх форм власності повинні бути забезпечені настінними диспенсерами з антисептиками для рук. В приміщеннях повинні проводитися регулярні провітрювання.

Проводити 4-х разове протирання дезінфекуючим засобом столів, телефонів, клавіатур, підвіконь, дверних ручок.

Проводити 2 разове вологе прибирання приміщень із застосуванням вищевказаних дезінфікуючих засобів.


Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux