В День Державного Прапора України у Лихівській громаді відбувся масовий велопробіг
опубліковано 01 вересня 2020 року о 08:05

    23 серпня 2020 року, в День  Державного  Прапора  України, у нашій громаді відбувся масовий велопробіг по історичних  місцях  Лихівки, присвячений 280-й річниці її  заснування.
     На  9 год. ранку учасники велопробігу, зареєструвавшись та  прослухавши інструктаж з техніки безпеки, були готові  відбути у подорож. Ця подорож на велосипедах розпочалася з урочистої  частини, селищний голова  Любов Горбенко тепло привітала присутніх з Днем  Державного Прапора  та Днем Незалежності  України. Учитель історії  Лихівської школи Кухаренко Олег Миколайович розповів про історію нашого прапора та про проголошення України незалежною державою в 1991 році. Після цього  учасники велопробігу відправилися  в подорож по пам’ятних місцях селища. Перша зупинка була недалеко від місця старту – біля селищного будинку культури. Залишивши велосипеди, учасники велопробігу пройшли до місця за братською могилою   перед водонапірними баштами, де на них чекав настоятель нашого Спасо – Преображенського храму батюшка Антоній, який розповів  про історію Лихівки, яку він довідався з церковних архівів, про першу дерев’яну церкву в Лихівці, що була збудована в 1743 році на першій сотні, а звідти і почало  розвиватися  наше село, про  величний кам’яний Свято-Троїцький двопрестольний  собор, який  стояв  в центрі  села  приблизно на тому місці, де знаходились учасники велопробігу, про місце  поховання священників  поряд з Собором і про те, що Собор зруйнували за часів Радянської влади. 
       Потім  учасники велопробігу перейшли  до братської  могили воїнів, які загинули, визволяючи Лихівку від нацистів. Горб Т.І. розповіла їм про те, чому саме в цім місці  знаходяться братські могили, що їх  декілька, що тут поховано в 1918 році  25 лихівчан - партизанів, яких розстріляли  в дніпровських плавнях австро-німецькі окупанти за опір окупаційній владі.  Учасники велопробігу вшанували пам’ять загиблих воїнів та лихівчан  в  І  та  ІІ світових воєн. Перейшовши до будинку культури, вони слухали розповідь Тамари  Іванівни  про те, чому  поряд  з  братськими могилами  в Лихівці  розташовано будинок культури,  про ремонт  старої будівлі  школи, що проводиться за спонсорські кошти.  
      Після цього учасники велопробігу  проїхали до навісного містка через р. Омельник. Переправившись по ньому на другий берег річки,  велотуристи зустрілися з ветераном праці Гегедош Наталією Іванівною, яка розповіла їм про історію будівництва цього містка – першого ювілейного подарунка селищу від його жителів. Після цього Наталія Іванівна теж приєдналася до учасників велопробігу. Їх наступна зупинка  була біля могили Баранова Романа Олександровича, який  загинув, захищаючи незалежність України  у 2014 році під час виходу із Іловайського котла. Гудзь  Ліана  Іванівна розповіла присутнім про Романа, про його бойовий шлях, що проліг поруч з бойовим  шляхом її сина, про страшні події кінця серпня 2014року на Сході України, про «зелений коридор», про останні хвилини життя воїна. Учасники велопробігу хвилиною мовчання вшанували пам’ять Баранова Р.О.
       Після  цього  Горб Т.І.  нагадала присутнім про те, що  неподалік  від  цього кладовища  стояв  Миколаївський Собор, він  «пережив» Свято - Троїцький, але  все  ж  таки  повторив  його  долю  і  був  знищений  в тридцятих  роках минулого  століття. З великою цікавістю розглядали велотуристи  старе  фото цього Собору, зроблене на початку ХХ століття.
        І знову  шлях учасників велопробігу  пролягав до могили ще одного лихівчанина  - захисника України  Скакуненка  Леоніда  Леонідовича,  який  загинув  12 квітня цього року. Про Леоніда, про його службу, про його загибель розповіли присутнім Миргородський О.Є.-директор підприємства, де працював Леонід до війни, а також Гудзь Л.І. та Горб Т.І.  І знову  хвилиною мовчання  присутні  вшанували пам’ять Скакуненка Л.Л.
       Далі  шлях учасників велопробігу проліг до магазину «Новий». Отримавши  подарунок від депутата селищної ради  Миргородського О.Є., вони, ласуючи морозивом,  милувалися синьо-жовтим прапором України, що затріпотів напередодні на високій вежі Лихівки  завдяки  сміливим лихівчанам, які не злякалися висоти і зробили свій подарунок  селищу до державних свят.
      Відпочивши і  проїхавши ще одну ланку  маршруту,  велотуристи зупинилися  біля  автобусної  зупинки в центрі селища, що стала його окрасою. ЇЇ пофарбували та розмалювали  педагоги місцевої школи, таким чином  зробивши  свій  ювілейний  подарунок  Лихівці.  Гудзь Л.І., безпосередній учасник цієї акції,  розповіла присутнім про цю роботу.
        Швидко  подолавши  останні  метри  маршруту, учасники велопробігу  смакували кашею  та смачними пиріжками  з капустою, що приготували для них кухарі  Лихівської  школи. Подякувавши кухарам  та організаторам  велопробігу,  його учасники  ще не поспішали  до своїх домівок -  дорослі  спілкувалися, а діти  залюбки  відпочивали на дитячому  майданчику…




 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux