13 ЛИСТОПАДА – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СЛІПИХ
опубліковано 13 листопада 2020 року о 11:36

13 листопада у світівідзначаєтьсяМіжнародний день сліпих. Ця дата покликана привернутиувагуздорових людей до проблем тих, хтовтративзір і опинився у важкихжиттєвихобставинах.

13 листопада 1745 року у Франціїнародився Валентин Гаюї – відомий педагог, якийвпершепродемонструвавсвій метод навчаннясліпих за допомогоюпридуманого ним шрифту. Він створив при школідрукарню і видав у нійдекілька книг рельєфно-лінійним шрифтом. Цебулиперші книги для сліпих. У 1784 році в Парижі на своївласнікошти в своєму приватному будинкувінвідкрив першу в світі школу для сліпихдітейпідназвою «Майстерня трудящих сліпих». За книгами Валентина Гаюїнезрячінавчалися аж до 1829 року, коли Луї Брайль винайшов шрифт. Враховуючититанічну роботу Валентина Гаюї, якийробив все, щобпокращитиякістьжиття незрячих людей, Всесвітняорганізаціяохорониздоров’яприйняларішення в день йогонародження – 13 листопада щорокувідзначатиМіжнародний день сліпих.

За даними ВООЗ, близько 300 мільйонів людей в світістраждаєвідпорушеньзору, з них майже 40 мільйонівнезрячі. Щорічнокількістьсліпихзростає на 1-2 млн. осіб, аджещоп’ять секунд втрачаєзір один дорослий, а кожнухвилину – 1 дитина.

Основніпатогеннічинники, щоведуть до порушеннязору:

генетичні – в 75% зорових порушень: місцеві і загальні інфекції, нейроінфекції, порушення обміну речовин, спадкові захворювання (катаракта, природжена глаукома, атрофія зорового нерва, короткозорість),

травми й аномаліїрозвитку очного яблука,

зовнішні і внутрішнінегативнідії, щомалимісце в періодвагітності,

захворюванняпериферичнихвідділів ока – рогівки, кришталика.

Також вченіпов'язуютьзбільшеннякількостісліпих і слабозорих людей зпосиленнямтиску на зір - в першу чергу через поширеннябезлічігаджетів і технічних новинок. Люди знаходяться підїхвпливом з дитинства, а захворювання очей зазвичайвиникають в ранньомувіці. ВООЗ звертаєувагуурядів всіх країн на проблему збереження зору. В організаціїпідкреслюють, що80% всіх випадків сліпоти можна було б уникнути в разісвоєчасноїпрофілактики та лікування.раннєвиявлення порушень зору, їх корекція і спеціалізоване навчання, дає можливість повноцінного розвитку здорової зрілої особистості.

В Україніточноїофіційної статистики щодокількості людей з порушеннямизорунемає, за неофіційнимиданими, – цеприблизно 100 тисяч людей, з них понад 10 тисяч – діти. До речі, для України проблема дитячоїсліпоти і порушеннязору є вкрай актуальною, оскількидитячасліпота і слабкийзір в нашійкраїнізаймає 4 місцесередосновних причин інвалідностідітей.

Міжнароднийдень сліпихвідзначається з особливимрозумінням, відповідальністю і бажаннямпривернутиувагусуспільства, всіхнебайдужих до потреб сліпих, допомогтиїмадаптуватися в житті.

Цього дня офтальмологи закликаютьвсіхгромадянУкраїни не бути байдужими, звернутиувагу на людей, яківтратилизір і потребуютьпідтримки і допомоги.

Які ж симптоми є приводом для терміновогозвернення до офтальмолога:

червонийколір очей чишкіринавколо них,припухлістьповік, свербіння, біль, сльозотеча;

темніплями в центрі поля зору, важкість при фокусуванні на дальніхчиближніх предметах, подвоєння в очах, мушки чиспалахи в очах важкістьадаптаціїзору в темнихприміщеннях ;

появарайдужнихкіл при погляді на яскраведжерелосвітла;

відчуття болю читиску в областіочниці і надбрів’я – особливо вранці;

затуманеннязору, ділянкинечіткогозображення в полізору, звуження меж периферичногозору, особливо з боку внутрішнього кута ока;

надмірнасвітлочутливість та іншіпорушеннязору та дискомфортнівідчуття.

У разіпоявиданихсимптомів не зволікай інегайнозвертайся до окуліста!

Як зберегтизір?

Регулярно відвідуйтеофтальмологічнікабінети в поліклініках, де вам проведутьобстеження на сучасномудіагностичномуобладнанні. Багатозахворювань, наприклад, глаукому, кращедіагностуватиякомогараніше, щобзберегтизірнадовго.

Правильно обладнайтесвоєробочемісце, організуйтеосвітлення, підберітьзручнумеблі.

Робітьгімнастику для очей. Вона дужеефективна не тільки для профілактики, але і на ранніхстадіяхослабленнязору. В окремихвипадкахгімнастика для очей допомагаєдомогтисянавітьполіпшеннязору і запобігаєбільшсерйознимураженням очей.

Якщо вам рекомендовано носитиокуляри, не забувайте ними користуватися. Правильно підібраніокуляристворюютьбільшкомфортний стан для очей та послаблюютьнавантаження на очнім'язи.

Якщовикористуєтеськонтактнимилінзами, підбирайтеїх в кабінетілікаря і дотримуйтесь правил догляду за ними.

Вживайте в їжупродукти, щодозволяютьзміцнитисудинисітківки: чорницю, смородину, моркву, виноград.

Якщо у вас короткозорість, включіть в раціонпечінкутріски, сир, зелень. А для живлення і захистусітківкиспоживайтепродукти, щомістятьвеликукількістьантиоксидантів: бобові, риба, рослинніолії і спеції. Не зловживайтегострою і солоноюїжею. Збалансованийраціонхарчування, до якого включено багатоовочівіфруктів, запобігатимезахворюванням очей.

Найважливіше

До порушеньзоруможе привести не тільки робота за комп'ютером, але і шкідливізвички: паління і вживання алкоголю. Вразливими до офтальмологічнихзахворювань є особи, якістраждають на цукровийдіабет та серцево-судинніпатології. Як відомо, ціпоширені недуги – цехвороби способу життя, якимможназапобігти. Щобзберегти хороший зірнадовго, не забувайте про профілактичні огляди. Щонайменше раз на три роки відвідуйте офтальмолога, робітьгімнастику для очей і вживайтепродукти, щодозволяютьзміцнитисудинисітківки.

Пам’ятайте! Зір - цевеличезнацінністьлюдини!

Те, як ви будете споглядатинавколишнійсвіт,залежитьтількивід вас!

Бережіть себе та своїх близьких!

Будьте здорові!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux